B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Na návšteve bocianov a vtáctva pri Neziderskom jazere - 1. časť, 25.4.2009

Bruck / Leitha – Purbach – Donnerskirchen – Oggau am Neusiedler See – Rust – Podersdorf am See – Weiden am See – Neusiedel – Parndorf
Dĺžka trasy: 90 km

Počet účastníkov: 10

Ideálny odporúčaný čas na návštevu Neziderského jazera (Neusiedler See) je posledný aprílový a prvý májový týždeň. Prechádzali sme síce cez už práve odkvitnutú, mierne kopcovitú, čerešňovú cyklocestu (B12 - Cyklistická trasa Čerešňové kvety – Kirchblütenradweg 43 km, s pripojením na cyklocestu B10), ale chceli sme pozorovať bocianov a iné vtáctvo, najmä mladé húsatka - Spoločnosť pre ochranu vtáctva. Svoj domov tu našlo približne 320 druhov vtákov.
Bociani (nem. Storch) sú svojim životným partnerom verní po celý život (asi preto nosia deti a sú symbolom rodiny), a ich prejavy vzájomnej náklonnosti sme mohli pozorovať aj v ich hniezdach. Počet bocianich hniezdnych párov však každoročne ubúda. Spomenuli sme si aj na bocianov, ktorí sa sem už nemohli vrátiť pretože minulý rok dlhú cestu neprežili. Pozdravili sme aj Turka v komíne, aby ho videli aj tí, ktorí s nami neboli na výlete do Purbachu a nepoznali ešte jeho príbeh - legendu.
Mestečko Rust nás znovu očarilo romantickým námestím, kvalitným vínom i gastronómiou. Tu sme zistili, že jednodňový výlet je na pozorovanie vtákov veľmi krátky, a cieľ cesty mohol byť splnený len za dva dni, preto tento výlet spojený s pozorovaním vtáčich rodín a ich prírastkov bude mať pokračovanie.
Rýchlou, stredne veľkou loďou, vedenou sympatickým kapitánom, sme sa preplavili z Rustu do Podersdorfu za 5,80 €, túto dlhšiu lodnú cestu sme absolvovali po prvýkrát. Nemohla chýbať ani spoločná fotografia pri mlyne, a už nás čakala len hedonistická časť výletu – Mojito pri romantickom západe slnka nad Neziderským jazerom v Neusiedl am See. Oslávili sme aj meniny nášho predsedu, ktorý v tom čase vychutnával podobné nápoje v Havane. Takže tohtoročný, na tento deň plánovaný Jurajský cyklovýlet bol odročený. Pohostil nás však ďalší sympatizant s rovnakým menom – Ďuri. Ďakujeme jemu i všetkým za pohodovú a radostnú atmosféru.

Súvisiace linky:
Neusiedler See - príroda, Blog Ďuri Čižmárik, Nationalpark, Vogelzug, Frühjahr, Kam lietajú letci na dlhé trate?

Súvisiace akcie:
Burgenland a Neziderské jazero - Podersdorf 22.4.2006, 100 jarných kilometrov – okolo Neusiedler See v Rakúsku 26.4.2008, 100 jesenných kilometrov – okolo Neziderského jazera v Rakúsku 11.10.2008, Cykloapollo: NP SEEWINKEL A NEUSIEDLERSEE (Jazerný kút a Neziderské jazero), Na návšteve bocianov a vtáctva pri Neziderskom jazere - 2. časť, 9.5.2009


























































































































































































































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk