B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Na burčiak k Turkovi v Purbachu pri Neziderskom jazere 10.8.2008

Železničná stanica Petržalka – Berg – Edelstal – Prellenkirchen – Rohrau – Pachfurth – Bruck an der Leitha – Wilfleinsdorf – Kaisersteibruch – Purbach am Neusiedler See – Jois – Neusiedl am See – Weiden am See – Zurndorf – Gattendorf – Pama – Kittsee – Železničná stanica Petržalka
Dĺžka trasy: 122 km
Počet účastníkov: 7
Cesta z Bergu okolo vínnych pivničiek v Burgenlande bola mierne zvlnená s množstvom veterných elektrárni, slnečníc a zrejúceho hrozna. Prechádzali sme cez Rohrau, kde sa v roku 1732 narodil Joseph Haydn.
SCHLOSS ROHRAU je neskorobarokový zámok v jeho rodisku. Občerstvili sme sa tu výbornou kávou so slovenskou obsluhou. Po krátkej zastávke v Brucku sme pokračovali sme cez kopce do obce Purbach. Purbach am Neusiedler See je obec v Rakúsku, v spolkovej krajine Burgenland, v okrese Eisenstadt-okolie. Žije tu 2667 obyvateľov (1.1.2007). Je to mesto vínnych pivničiek profitujúce aj z legendy o purbacherskom Turkovi - Der Purbacher Türke. Podľa tejto legendy sa v roku 1532, počas obliehania Viedne, turecký vojak výdatne občerstvil v pivnici miestneho domu výborným purbachským vínom. Po prebudení z výdatného spánku zistil, že ostal sám - a tak sa pokúsil skryť v komíne. Počas údenia komín opustil, bol zajatý, pokrstený, naučil sa nemecky a pomáhal majiteľom domu. Po jeho smrti bola jeho podobizeň zobrazená v kameni, socha doteraz zdobí komín domu, v ktorom sa legenda stala, a v ktorom je teraz vyhľadávaná reštaurácia. Okrem výborného burčiaku ochutnali sme tu aj Marillenknödel - zmrzlinové vanilkové gule plnené marhuľami a obalené v orieškoch, ktoré poznáme z našich viedenských cyklovýletov.
Cestou naspäť sme navštívili známe letovisko pri Neusiedl am See, kde vládla prímorská atmosféra s latino hudbou, Mojitom a inými lákadlami, a tak cesta domov ubehla príjemne a rýchlo. Znovu sme sa presvedčili že bicyklovanie v Rakúsku je bezpečné, vodiči áut sú ohľaduplní, pohostinnosť je na vysokej profesionálnej úrovni, a jedlá sú veľmi chutné, niekedy možno aj vďaka slovenským kuchárom. Cyklocesty majú kvalitný povrch, sú vybavené mnohými odpočívadlami s tieňom z plachty a s mapami, ich značenie je prehľadné, cyklisti sa navzájom zdravia, podobne ako turisti v horách. Čo sa týka našich cyklociest, nad ich stavom sa nedávno zamyslel Peter Kremsky. K európskej cyklokultúre máme zatiaľ podľa autora ďaleko. Naša cesta do Burgenlandu potvrdila názor autora blogu.
Tento vydarený cyklovýlet navrhol a zorganizoval Palo.

Technické údaje: vzdialenosť: 121,69 km, priemerná rýchlosť 21,9 km/hod., maximálna rýchlosť 46,2 km /hod., čistý čas jazdy 5 hodín 32 minút 17 sekúnd (CM).













































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk