B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Donovaly 15.6. - 17.6.2012

Donovaly - Šachtičky - Banská Bystrica
Dĺžka trasy: 60 km

Cykloturistika v oblasti Donovalov

"Od letnej sezóny 2011 sa Donovaly stávajú vďaka obnoveniu existujúcich a vytvoreniu nových cyklotrás centrom cykloturistiky v regióne Starohorských vrchov." píše sa na oficiálnej stránke Park Snow

Známa lyžiarská bežkárska oblasť je v lete využívaná aj cykloturistami. Sú tu snahy budovať cyklotrasy, ale kvalita služieb je zatiaľ nízka. Bol napríklad problém požičať si tu kvalitný horský bicykel. V jedinej oficiálnej požičovni bicyklov na parkovisku majú bicykle údajne najmä pre vlastných hostí a nádej že voľný bicykel sa nájde je len ak prídete presne o 8:00 (a budete tam "stepovať" ako nám bolo odporúčané). Rezervácia deň vopred nebola možná. Nakoniec sa nad nami zľutovali v Residence hotel a horské bicykle nám požičali aj ako nerezidentom. Nevideli sme žiadny cyklobus vezúcich cyklistov na Donovaly napríklad z mesta Banská Bystrica alebo z Bratislavy. Problém je aj najesť sa za primerané ceny - bez pocitu obťažovania obsluhy. Azda najlepšie služby poskytovali v reštaurácii Stodola, kde jedávali aj kórejskí turisti dovezení autobusmi. V neďalekej Kolibe na parkovisku sme sa obsluhy nedočkali.

Značená cyklotrasa niekedy pokračuje nečakaným stúpaním hore strmým kopcom v lese medzi stromami, takže bicykel je treba niektoré úseky tlačiť alebo niesť (napríklad nad osadou Bully). Asi aj preto sme v sobotu stretli len zopár cykloturistov. V horúcich dňoch ponúkajú Donovaly príjemnú klímu a krásnu miestami panenskú prírodu. Ideálne je priniesť si vlastný horský bicykel, potraviny a prenajať si apartmán s kuchyňou. Z hľadiska pitného režimu je dobré priniesť si aj iné nápoje ako "to najlepšie čo doma máme". Pre cestné bicykle je väčšina cyklotrás nevhodná. V oblasti hotela Šachtička sme sa cítili príjemnejšie a nemali sme pociť že obťažujeme. Prevažná väčšina návštevníkov tam bola autami alebo peši. Zjazd po asfaltovej ceste do Banskej Bystrice bol príjemnou čerešňičkou na torte. V horúcoch dňoch osvieži aj výlet lanovkou na vrch Nová hoľa (1.370 m n.n.). Turistu s bicyklom vyvezú hore lacnejšie (3 €) ako turistu bez bicykla (3,50 €). Pre MTB bicykle vedie dole adrenalínová free ride cyklodráha.

Súvisiace články:
Ján Urda: Dole z Donovál













































































































































 
 Bernardcykloklub.sk