B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Na Troch kráľov v slovenskom raji bežeckého lyžovania, Skalka pri Kremnici 6.1. – 9.1 2011

Skalka - Krahule - Skalka - Králiky - Skalka
Dĺžka trasy: 25 km
Počet účastníkov: 10
Na Troch kráľov sme spolu s cyklokamarátmi absolvovali výlet do „raja bežeckého lyžovania na Slovensku" (podľa www.bezkar.sk) - na Skalku v Kremnických vrchoch. Poučení mnohými informáciami na internete, nenechali sme nič na náhodu, a zásobili sme sa dostatočne...
Zažili sme mnohé premeny počasia - od snehovej fujavice v deň príchodu - až po premenlivé slnečno-hmlové počasie s roztápaním snehu v deň odchodu.
Ubytovanie v budove Apartmány Skalka (1232 m n.n.) spojenej s Relax centrom bolo výborné, apartmány sú moderne vybavené aj s vlastnou kuchyňou (25 €/osoba/noc), v hoteli Fortuna bolo ubytovanie viac turistické (16 €/osoba/noc). Pripomenuli sme si tam pravoslávne Vianoce na improvizovanom stole.
Prostredie bolo ideálne pre dobrodruhov - na neupravených, zľadovených a neosvetlených chodníkoch či parkoviskách - by lyžiar rozmaznaný pobytom v Rakúsku či v Taliansku (napríklad Ramsau, Marilleva a Tonale) asi dlho nevydržal bez návštevy traumatologického oddelenia. Aj nápisy typu „neparkovať – vjazd sanitky“, „zásah horskej služby je v cene lístka“, či „poistite sa cez SMS“ neveštili nič dobrého.
Našťastie pohostinské služby v sezóne už fungovali na plné obrátky. Navštívili sme aj pobočku cyklobufetu „Vyza“ v lyžiarskom stredisku Králiky.
Okrem výletu na bežkách a zjazdovaniu sme sa venovali aj peším túram. Najväčší výškový rozdiel (395 m) sme prekonali v rámci túry Králiky – Skalka, ktorá cestou späť merala len niečo viac ako 3 km. Použili sme však 770 (?) schodov opusteného skokanského mostíka typu K-120 v Králikoch. Bol to záťažový test pre srdce a jeho rýchle zdolanie je dobrým prognostickým faktorom pre zdravie a kondíciu. Spestrením večerného pobytu bol bowling a saunový svet Relax centra, bazén žial stale nie je v prevádzke. Niektorí z nás využili aj večerné zjazdové lyžovanie, iní sa mu prizerali pri výbornom varenom červenom víne v bufete pri zjazdovkách nad hotelom Limba - v rámci prevencie srdcovo-cievnych ochorení.
Neskorý nedeľný obed v reštaurácii motorest Zlatý strom v Bartošovej Lehôtke pri Kremnici našim chuťovým bunkám ukázal, že i na Slovensku vedia dobré variť, len treba vedieť kde.
Záverom možno konštatovať, že - ak vyjde počasie - je Skalka vhodným miestom pre bežecké lyžovanie, sú tam upravené a udržované lyžiarské bežecké trate v oficiálnej dĺžke 123 km (časť je aj osvetlená) - a tí, ktorí sa rozhodli chudnúť, či zlepšiť svoju fyzickú kondíciu, si prídu na svoje.
Tradičné podujatie 38. Biela stopa (SNP) tu bude v dňoch 28. až 31.1.2011 - www.bielastopa.eu.
3. ročník sprievodného cyklistického podujatia BIKE & ROLL sa uskutoční na Skalke 28. a 29.5.2011.

Súvisiace linky:
Skalka aréna mapa
Záznamy z našich túr (Endomondo)
Slovenské lyžiarske mostíky
Webcam Skalka















































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk