B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Zámky na Loire 3 - Chenonceau a šampiňonáreň v Bourré, 18.7.2009

Negron – Amboise – Chenonceau (zámok) – Montrichard – Bourré
Dĺžka trasy: 60 km
Chenonceau
Zámok Chenonceau (vyslovuje sa "šenonsó") je originálny tým, že je postavený na moste cez rieku Cher (vyslovuje sa "šér"), čo mu dodáva jedinečnú atmosféru. Mnohí považujú Chenonceau za vôbec najkrajší zo všetkých zámkov v oblasti Indre-Loire (vyslovuje sa "indr-loár"). Na mieste predošlých 2 hradov sa súčasný zámok začal stavať v r. 1515, most sa dokončil v r. 1555 a v 1576 tri podlažia na kamennom moste. V zámku je významná expozícia obrazov a flámskych gobelínov (Flámsko - pomedzie Holandska a Belgicka). Jedinečným zážitkom je však prehliadka rozsiahlej dobovej kuchyne.
http://www.chenonceau.com/
, Château de Chenonceau – Wikipedia , Château de Chenonceau z Wikipedie


Šampiňonáreň v Bourré
Väčšina zámkov v regióne je postavená z porózneho kameňa zvaného tuf (tuffeau), ktorý je produktom prevažne vápencových usadenín. Tuf je porózny, vodu absorbujúci a ľahko opracovateľný materiál, z ktorého bola postavená väčšina zámkov v okolí rieky Loire. Ťažba tohto kameňa zanechala množstvo jaskýň, ktorých len v okolí mesta Bourré (vyslovuje sa "buré") je vyše 400km. Dnes sú jaskyne miestom na pestovanie húb, uskladnenie vín alebo syrov. Ideálnu klímu tvorí celoročne konštantná teplota (12-14°C) a relatívne vysoká vlhkosť.
Návod na pestovanie bielych šampiňónov, Pestovanie šampiňonov - video, http://www.le-champignon.com/

Priemerná rýchlosť: 19,9 km/hod.



Zámok je postavený na rieke Cher

Ráno bolo slnečno, ale chladno.

Vpredu Martin S.

Cykopalo ako naša GPS.

Cestou Petit Lussault - Amboise, po pravej ruke rieka Loire.

Naša cesta vedie cez Amboise.

Sme v cieli - v Chenonceau.

Kupujeme lístky.

K zámku vedie pekná alej.

Prichádzame k zámku - prístup zo severo-západu.

Pohľad od zámku na vežu "Tour des marques" a prístupovú cestu.

Strážcovia.

Pohľad na zámok od záhrad.

Zámok je postavený na rieke Cher.

Počas II. svetovej vojny bol na demarkačnej línii.

Vtedy každú chvíľu hrozilo bombardovanie, nakoniec rozum zvíťazil.

Toto nie je z filmu Evita.

Vstup na prízemí.

Kaplnka

Renesančný Vestibul postavený v r. 1515.

Vo Vestibule kytica kvetov zo zámockých záhrad.

Salón Diane de Poitiers, favoritky kráľa Henricha II.

Nad krbom portrét - Katarína Medicejská, manželka kráľa - Henrich II.

Matka 10 detí, z toho 3 francúzskych kráľov - František II. (do 1560), Karol IX. (do 1574), Henrich III. (do 1589).

Salón kráľa Františka I. - podporovateľa renesančného umenia (Salon François 1er)

Ukážka mincí zo 16. storočia.

Galéria dlhá 60m inaugurovaná Katarínou Medicejskou v r. 1577 (vybudovaná na prízemí mosta)

Počas I. svetovej vojny tu bol lazaret.

Pohľad z Gelérie na rieku Cher.

Salón Ludovíta XIV. s jeho portrétom (Salon Louis XIV).

Portrét Madame Dupin - zachránila zámok počas Francúzskej revolúcie.

Portrét "neobľúbeného" kráľa - Ľudovít XV., kráľom bol od 5. roku života (1715-74).

Sme na I. poschodí - Galéria.

Izba piatich kráľovien (Chambre des cinq reines)

Izba Kataríny Medicejskej (Chambre Catherine de Médicis)

Izba syna Henricha IV. s Gabrielle d´Estrées (Chambre de César de Vendôme).

Cyklojanka v zrkadle.

Izba favoritky kráľa Henricha IV. (Chambre Gabrielle d´Estrées)

Posteľ v izbe Gabrielle d´Estrées.

Strop v tej istej izbe.

Na 2. poschodí izba manželky Henricha III. (Chambre Louise de Lorraine).

Po strate manžela tu trúchlila 11 rokov až do svojej smrti.

Veľká kuchyňa v suteréne.

Pastva pre oči nielen kucháriek.

Jedáleň pre personoál zámku (na foto nie je personál).

Kuchyňa očarila aj Janku.



Zásobovanie zámku vrátane kuchyne bolo po rieke.

Pohľad zo zámku do záhrad.

Pohľad v proti prúdu rieky Cher - na východ.

Sme v záhradách.

Nasleduje niekoľko foto bez komentára.









Janka s Gizkou.

Voskové múzeum - kráľ Henrich II. s favoritkou

Ľudovít XIV. prichádza z lovu.

Bernard Palissy a Catherine de Médicis

Rozlúčka so zámkom.

Pokračujeme smerom šampiňonáreň v Bourré


Mestečko Montrichard

Čaká nás krátky prudký výstup.

Napriek foto na ceste nebolo veľa áut.

Cyklomajo.


Les katastra Montrichard - zákaz kladenia ohňa

Malé zastavenie.

Jaskyne so šampiňonárňou.

Oblasť Loire je bohatá na tufové jaskyne.

Sprievodkyňa - táto lokalita má 120km chodieb v 5 podlažiach.

Ideálne miesto na pestovanie húb.

Stabilná teplota, vlhkosť, vzduch.

V minulosti sa tu ťažil materiál na stavbu zámkov.

Tuf (tuffeau) je pórovitý, ľahký, savý a dobre opracovateľný.

Mycélium sa najskôr inkkubuje 3 týždne vo vreciach pri teplote vyše 20°C mimo jaskýň.

Živnou pôdou je rašelina a konský kompost.

Po inkubácii sa vrecia rozrežú a uložia do chladných jaskýň.

Imitujú sa tak podmienky v prírode - po teplých dňoch dážď a ochladenie.

Z jedného "vreca" sa zozbierajú až 3 úrody.

Hnedé šampiňóny sú kvalitnejšie ako supermarketové biele.

Hnedé šampiňóny sa dodávajú do lepších reštaurácií.

K prehliadke patrí aj ochutnávka.

Modré šampiňóny (pied bleu) sú vzácnejšie - vypestuje sa len 1 úroda.

Žlté šampiňóny.

Momentále je kríza - konkuruje čínsky dovoz húb do EÚ - počet zamestnancov sa znížil zo 60 na 6!

Takto sa pestuje húževnatec jedlý - šitake (shiitake)

V Japonsku považovaný za elixír života.

Shiitake je vraj dobrá aj na potenciu...

Na záver podzemné mesto.

Vytesané v jaskyni ako turistická atrakcia.

Ďalšie foto opäť bez komentára.







Za zmienku stojí nájdené šampanské správnej teploty.

Konečne na dennom svetle.

Huby a výrobky z nich mozho kúpiť na mieste.


Opúšťame Bourré.

Opäť trochu do kopca, Cyklojuraj s úsmevom.

Okolo cesty zlatožlté slnečnicové polia.

Pred nami posledný úsek pred Amboise.

Kvalitná cesta v peknom prostredí.

Označenie parkovísk na piknik.

Posledná zastávka vo vinotéke v Amboise.

Martin degustuje.

Elka s Jankou - aj sme pár fľašiek kúpili.

Cenník, predávalo sa nielen víno.

Na záver pekného dňa v našom hoteli dobré kvasinkové pivo.


Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk