B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Do Budapešti na bicykli za jeden deň, 26.6. – 2. 7. 2009

Bratislava (Karlova Ves)-Hamuliakovo-Čilistov-Kyselica-Gabčíkovo-Sap-Medveďov-Číčov-Komárno-Komárom-Dorog-Pilisvorosvár-Budapešť (Júlia utca)
Dĺžka trasy: 450 km

Zostava: Braňo a Peter

Trasa: Bratislava (Karlova Ves)-Hamuliakovo-Čilistov-Kyselica-Gabčíkovo-Sap-Medveďov-Číčov-Komárno-Komárom-Dorog-Pilisvorosvár-Budapešť (Júlia utca).
Technické údaje: 204 km, čistý čas na bicykli 9 hod. 46 minút, priemerná rýchlosť 21 km/h, priemerná pulzová frekvencia srdca 145/min., maximálna pulzová frekvencia srdca 174/min. Odchod z Bratislavy 6:30 hod., príchod do Budapešti o 20:00 hod.

Do Budapešti sme sa rozhodli ísť s cieľom navštíviť medzinárodný epileptologický kongres, aby sme nové poznatky mohli využiť v edukácii a podpore pacientov trpiacich na túto chorobu, združených v pacientskej organizácii EPI Klub

Epilepsia je tzv. záchvatové ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchami vedomia, kŕčmi alebo poruchami správania. Záchvaty trvajú niekoľko sekúnd až minút, na prvý pohľad vyzerajú často dramaticky. Opakujú sa nepravidelne od jedného záchvatu za rok až po množstvo záchvatov denne. Príčiny sú rôzne – vrodené anomálie mozgu, úrazy, alkoholizmus, drogy, nádory, zápaly, takmer všetky ochorenia mozgu môžu spôsobovať epileptické záchvaty. Epileptici sú vystavení mnohým obmedzeniam – nemôžu riadiť motorové vozidlá, pracovať v rizikových povolaniach, v zmenných prevádzkach, nesmú piť alkohol atď. Viac informácii je v článku Životospráva chorých s epileptickými záchvatmi

Z Bratislavy sme vyrazili o 6:30 hod po hrádzi na ľavom brehu Dunaja do Gabčíkova a do Komárna sme prišli už pred 12. hodinou, priemerka bola vyše 30km/hod. Mali sme ideálne cyklistické počasie – pod mrakom a takmer bezvetrie. Z Komárna sme išli po autocestách, cesta bola nebezpečná – úzka, zlý povrch, veľa kamiónov, navyše nás zachytil dážď a fúkal bočný vietor. Do Budapešti sme prišli o 20:00 hod. Cesta cez Szentendre, kadiaľ išli naši cyklisti opakovane, je síce dlhšia, ale bezpečnejšia a krajšia.

Okrem kongresu sme si poriadne pozreli Budapešť so sprievodcom Petrom, ktorý sa tam cíti ako doma. Príjemným prekvapením pobytu bola aj návšteva Braňovej rodinky.

Naspäť sme si trasu rozdelili na dva dni.
Prvý deň trasa Budapešť – Szentendre – Pomáz – Esztergom – Štúrovo. mali sme pekné počasie, teplo ale aj krátky osviežujúci dážď.
Technické údaje: 76 km, čistý čas na bicykli 3hod. 45 min., priemerná frekvencia srdca 142/min. maximálna 180/min.
Za Budapešťou bola rovina, od Szentendre po Ostrihom prechod cez kopce náročnosťou podobné ako Pezinská Baba, kde sme si užili viaceré pekné zjazdy (max. rýchlosť 60 km/hod). Táto oblasť sa nazýva aj ako Duna-Ipoli Nemzeti park

Druhý deň cesty: trasa Štúrovo – Mužla (má družbu s Malinovom, čo je bydlisko Petra) – Iža – Komárno – Číčov – Medveďov – Sáp – Gabčíkovo – Kyselica – Hamuliakovo – Bratislava, Technické údaje: 170 km, čistý čas na bicykli 7 hod. 53 min., priemerná frekvencia srdca 140/min., maximálne 173/min. Odchod: 9:00 hod., príchod do Bratislavy 19:30 hod. Neskorý obed sme si dali v čárde v Sápe (Szap) .
Druhý deň bolo pre cyklistiku extrémne teplo, takmer bezvetrie, v pitnom režime sme postupne prešli od piva na džúsové striky, pred Bratislavou nás zastihla búrka a strávili sme ju v reštaurácii Relax pri Bratislave na ľavom brehu Dunaja.

Súvisiace akcie:
Putovanie za krásami južného Slovenska cestou do Szentendre pri Budapešti, 26. – 29. 6. 2008
PEZINSKÝ CYKLOMARATÓN 2006 - Dunajská cyklocesta do Szentendre (pri Budapešti) 1. - 4.6.2006



Cyklobraňo

Spolucyklista Peter

Prvá zastávka na ceste do Budapešti - Kyselica.

Tu chodí zdarma kompa do Vojky na pravý breh kanála.


Druhá zastávka a povinná rehydratácia bola v Gabčíkove.

Niečo o vodnom diele Gabčíkovo.







































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk