B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Jesenný cyklovýlet údolím rieky Traisen, a cyklopúť do Mariazellu 3.10. - 5.10.2008

St. Polten - Ochsenburg - Wilhelmsburg - Traisen - Lilienfeld - Hohenberg - St Aegyd - Gscheid - Mariazell
Dĺžka trasy: 122 km
Počet osôb: 8

Parafrázované laponské príslovie o tom, že neexistuje zlé počasie, len nevhodne oblečený a pripravený cyklista, nás inšpirovalo k cyklovýletu v období, keď niektorí cyklisti už s cyklosezónou končia. A ako sa neskôr ukázalo, so sezónou neskončili len cyklisti, ale aj cykloobchody...
Pre jesenný cyklovýlet bol vybraný kraj údolnej alpskej flóry a fauny – údolie rieky Traisen s novou asfaltovou cyklocestou od roku 2006. Keďže koniec tohtoročnej sezóny je už na obzore, boli sme sa za úspešne prejdené cyklokilometre poďakovať, a z cyklohriechov sa vyspovedať, v pútnickom mieste Mariazell. Neprišli sme tam peši ani kolenačky, ale na bicykloch cez horský masív - pri teplotách blízkych nule.

K presunu na štart cyklotúry sme využili spoľahlivé rakúske železnice (ÖBB). Čistota, slušnosť, poriadok, čisté WC, prívetivosť a ochota sprievodcov v nás zanechali dobrý dojem. Stačilo prejsť dve hodiny cesty vlakom na juhozápad, a mnohé veci boli iné ako u nás. Autá nám dávali vzorne prednosť, ulice boli čisté, káva vynikajúca, v obchodoch sme zažili ako to vyzerá, keď je cyklozákazník naozaj pánom. Boli sme v hlavnom meste Dolného Rakúska St.Pölten.

Teplota 10 °C., bezvetrie a husté mraky, tvorili koláž našej cesty. Hrozba dažďa nás inšpirovala dokúpiť si chýbajúce časti protidažďovej výbavy v miestnom Intersporte.
Čakal nás presun údolím riečky Traisen - Traisental-Radweg. Príroda prezliekala svoj šat do žltej, červenej a ďalších jesenných farieb. Na cyklocestu padali prvé jesenné listy. Ale neskôr aj prvé kvapky vody. Táto cesta je na mape označená historickým názvom Via Sacra.

Cez Ochsenburg, Wilhelmsburg, Traisen, Lilienfeld a Hohenberg sme sa dostali do prvého cieľa našej cesty St. Aegyd am Neuwalde v nadmorskej výške 588 m n.m. Toto malebné horské stredisko malo všetko, čo turisti potrebujú. Žije tu niečo vyše 2160 obyvateľov, je obklopené horami zo všetkých strán, na vrcholkoch hôr bol sneh. Výhľad bol na vrch Enzian (1230 m n.m.) na západnej strane, na kopce Preinezkogel (1449 m n.m.), Gippel (1530 m n.m.) a Goller (1766 m n.m.) na juhovýchodnej strane. Ubytovali sme sa v rodinnom penzióne Perthold. Služby boli tradične na vynikajúcej úrovni, červený i biely burčiak, ako aj pivo Steiger všetkým chutili.

V sobotu sme vzhľadom na nepriaznivé počasie modifikovali program, a po pešej túre do okolia sme na bicykloch navštívili známe turistické a lyžiarsko-bežkárske stredisko Kernhof (690 m n.m.). V miestnom Gasthof Gnedt sme ochutnali varené víno, a pozreli sme si aj niekoľko miestnych usadlosti v okolí, napr. Reiterbauernhof "MAHO"

V nedeľu nás čakala cyklopúť do pútnického miesta Mariazell (868 m n.m.), v spolkovej krajine Štajersko, prechodom cez horský hrebeň v „plnej poľnej“ – čiže s kompletnou batožinou. Teplomer pri vchode do penziónu ukazoval 2 °C v čase, keď sme sa vydávali na cestu. Nesmelé slnečné lúče nám boli oporou pri stúpaní do výšky cez hrebeň Michelbuhel (996 m n.m.) a Gscheid (1070 m.n.m.). Teplé oblečenie nám spríjemnilo zjazd a po prechode rozprávkovou krajinou s výhľadom na pasúce sa kravičky, kone a zasnežené vrcholy hôr sme sa ocitli pred poslednou prekážkou...

Po prudšom stúpaní v serpentínach sme sa ocitli pred goticko-barokovou bazilikou v Mariazell. V kostole sme si nabrali pútnickú vodu a odolali sme stánkom s rôznymi náboženskými symbolmi.
Mnohí turisti chodievajú do Mariazellu na púte peši najmä od 17. storočia. K pútnickému miestu sa viaže legenda z roku 1157, cieľom cesty pútnikov je Magna Mater Austriae (Veľká matka Rakúska). Mariazell leží na najdlhšej značenej trase pre horské bicykle - Alpentour Steiermark.
Odmenou za stúpanie v chladnom počasí nám bolo posedenie v reštaurácii Brauhaus Mariazell, v ktorej sa varia rôzne druhy piva. Ochutnali sme čerstvé nepasterizované a nefiltrované kvasinkové pivo, ku ktorému sme si vybrali „vepřo-knedlo-zelo“ na rakúsky spôsob (Schweinkarre gebratene mit Sammelknödel und warme Kraut). Nami obľúbené Marillenknödel boli vlastnej výroby. Vo dvore sme si vysušili veci. Snažili sme sa vyhnúť páchaniu sedem hlavných hriechov, medzi ktoré patrí aj obžerstvo...

Aj spiatočná cesta z Mariazellu úzkokoľajnou starou železničkou bola romantická. Našu staručkú lokomotívu, ako i historické vozne pospájané úzkou lávkou si fotili turisti. Z vláčika sa naskytli nádherné výhľady na jesennú prírodu i zasnežené vrcholky hôr. Po prestupe do moderného rýchlovlaku a večernom cyklopresune z Viedenskej Westbanhof na Südbahnhof sme sa ocitli na Petržalskej hlavnej stanici.


Súvisiace články:
Via Sacra
Do Mariazellu mieria pútnici z celej Európy
































































































































































































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk