B E R N A R D  C Y K L O K L U B  S L O V A K I A
Meno:
Heslo:

Kto sme
O čo nám ide
Cykloakcie roku 2005
Akcie roku 2006
Akcie roku 2007
Akcie roku 2008
Akcie roku 2009
Akcie roku 2010
Akcie roku 2011
Akcie roku 2012
Akcie roku 2013
Akcie roku 2014
Zaujímavosti
Stanovy
Napíšte nám

2% dane



Priateľské cyklostránky:

Cykloklub Apollo
Klub Bratislavských Turistov
Cykloklub Nižná
Bike Team
CK Svätý Jur
Cyklo Slovakia Bratislava
Cyklopredajňa Športservis




Tip na poldenný nedeľný cyklovýlet. Deň matiek 11.5.2008

Bratislava Starý Most - Hainburg - Bad Deutsch-Altenburg - Prellenkirchen - Edelstal - Berg - Kittsee - Petržalka
Dĺžka trasy: 61 km
Počet účastníkov: 8

mapa

Pekná slnečná nedeľa láka k cyklovýletu, ktorý je najmä v prvej časti vhodný pre dievčatá, ženy a matky - preto sme tento výlet venovali na Deň matiek našim mamám a mamám našich detí. Ďakujeme im za všetko, čo pre nás a naše deti urobili.
Cyklotrasa začína od Starého mosta, po asfaltovej ceste popod Nový most, cesta sa točí doľava, tu odbočujeme doprava cez závoru na betónovú cyklocestu vedúcu k hraničnému prechodu Berg. Pred mostom Lafranconi odbočujeme doprava na poľnú cestu a z nej doprava po chodníku na nespevnenú cestu priamo popri Dunaji. Naskytujú sa pekné výhľady na ohyb Dunaja pred nami a bratislavský hrad za nami. Prechádzame popri malých chatkách z rybárskymi sieťami, ktoré sme v minulosti obdivovali z druhej strany Dunaja. Na jednej z chatiek je k dispozícii aj občerstvenie pre okoloidúcich zadarmo, čo naznačuje, že sme už opustili hranice Slovenska. Kamenistou cestou a lužným lesom pokračujeme ďalej, odmenou nám je pekný výhľad na Hrad Devín a na sútok Moravy a Dunaja. Nespevnená cesta sa sa občas zužuje na jednosmerný chodník, onedlho nás však prekvapí výhľad na nemocnicu v Hainburgu a cesta končí závorou, po ktorej pokračujeme doprava po asfaltovej ceste. Odpočívame pri pamätníku venovanom dvom priateľom - rybárom, ktorí sa utopili v rieke Dunaj. Prichádzame k rázcestiu, kde sa rozhodujeme ako ďalej. Časť z nás sa vracia po tej istej malebnej ceste späť, čo je ideálny výlet najmä pre rodiny s deťmi.
Pokračujeme vedľa volne pasúcich sa koní a golfových ihrísk po oboch stranách asfaltovej cesty a tiahlym stúpaním sa dostávame k značenej cykloceste číslo 6. Tu sa dá pokračovať smerom doľava s návratom na hraničný prechod Berg, alebo doprava smerom do Hainburgu.
V meste Hainburg sa dá posedieť v príjemnom prostredí pri prístave a/alebo pokračovať po cykloceste 6 ďalej smerom na Viedeň, nie cez most, ale do malebného historického mesta Bad Deutsch-Altenburg. Sem si zaslúžia prísť mamy i staré mamy, je to pekné a pokojné kúpeľné mestečko na Dunaji.
Zdatnejší cyklisti môžu pokračovať ešte ďalej, ale už po štátnej ceste, relatívne menej frekventovanej, sa presunieme do mestečka Prellenkirchen. Tam zabočíme smerom doľava a onedlho sa nám naskytne výhľad na vinné pivničky, kde je možné ochutnať miestne víno. Ale len symbolicky, tak aby po opustení vínnej pivnice bola hladina alkoholu 0,00 promile, preto si na posedenie treba rezervovať viacej času (1 - 2 hodiny). Sedí sa tu veľmi príjemne. Prekvapením bol jedálny lístok v slovenčine, ochutnali sme tlačenku, z múčnikov "priateľa" a štrúdlu. Vinná pivnica Gratzer-Sandriester nebola o našej návšteve vopred informovaná, i tak nám však dovolili sedieť pri rezervovanom okrúhlom stole pod orechom. Čakala nás už len krátka cesta domov ale s miernymi terénnymi nerovnosťami cez vinohrady, Edelstal, Berg a poľnou cestou do Kittsee, tam pri šporiteľni doľava a cca 750 m od konca Kittsee sa objaví nápis Petržalka a sme onedlho v cieli cesty na petržalskej stanici pred Vienna gate.

Súvisiaci článok:
Pohľad z druhej strany Dunaja
Devínska Kobyla

Technické údaje: prejdená vzdialenosť: 60,49 km, priemerná rýchlosť 16,5 km/hod., maximálna rýchlosť 46,6 km/hod., čistý čas jazdy 3 hodiny 39 minút 33 sekúnd (CM)



















































































































Naspäť


 
 Bernardcykloklub.sk